Εκδόσεις Κάθεξις


ποιοι είμαστε εκδόσεις κάθεξις

Οι εκδόσεις Κάθεξις ξεκίνησαν την παρουσία τους στον χώρο του βιβλίου τον Ιανουάριο του 2019 με σκοπό τη μετάφραση, επιμέλεια και συγγραφή συγγραμμάτων με ψυχολογικό, ψυχοθεραπευτικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε μια συνεχή επαφή με ξένους εκδοτικούς οίκους προκειμένου να λάβουν τα πνευματικά δικαιώματα διακίνησης εγχειριδίων, τα οποία θα συνδράμουν στην κάλυψη του κενού που υπάρχει σε συγγράμματα στα πεδία της επιστήμης της ψυχολογίας και της τέχνης της ψυχοθεραπείας.

Παράλληλα, οι εκδόσεις «Κάθεξις» έχουν απευθυνθεί σε Έλληνες επιστήμονες, ψυχοθεραπευτές και άλλους σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για τη συγγραφή βιβλίων με σκοπό τη διάδοση της γνώσης τους σε καίρια και βασικά ψυχοκοινωνικά ζητήματα.

Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Κάθεξις είναι το Easy Ego State Interventions: Strategies for Working With Parts (© 2016 W. W. Norton & Company) της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας Robin Shapiro, το οποίο τιτλοφορείται στην Ελληνική γλώσσα ως Ψυχοθεραπευτικές Παρεμβάσεις στις Καταστάσεις του Εγώ (σε μετάφραση Μυτηληνάκη Μάρκου, Χαραλαμπάκη Αναστάσιου, επιμέλεια-εισαγωγή: Τσιριγώτη Θεόδωρου,  Χαραλαμπάκη Αναστάσιου). Το βιβλίο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως βασικό και ιδιαιτέρως πρακτικό εγχειρίδιο για τους θεραπευτές όλων των σχολών της ψυχολογίας ανεξαρτήτου προσεγγίσεως.

τα βιβλία μας από  τις εκδόσεις Κάθεξις

susan howard ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική εγχειρίδιο ανάπτυξης δεξιοτήτων εκδόσεις κάθεξις
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική: Εγχειρίδιο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων | Susan Howard | Εκδόσεις Κάθεξις

Το εγχειρίδιο αυτό αποτελεί την πρώτη συστηματική μελέτη ανάπτυξης δεξιοτήτων και τεχνικών στην εφαρμογή μιας αποτελεσματικής ψυχοδυναμικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης.

Ψυχοθεραπευτικές Παρεμβάσεις στις Καταστάσεις του εγώ robin shapiro εκδόσεις κάθεξις
Ψυχοθεραπευτικές Παρεμβάσεις στις Καταστάσεις του Εγώ | Robin Shapiro | Εκδόσεις Κάθεξις

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα απαραίτητο εγχειρίδιο για τους θεραπευτές που θέλουν να εφαρμόσουν τη θεραπεία μέσω των Καταστάσεων του Εγώ. Περιλαμβάνει 18 παραδείγματα περιστατικών με αυτούσιους διαλόγους μεταξύ της θεραπεύτριας και των πελατών της. Ένα βιβλίο επιστημονικό, με εύκολη γλώσσα που απευθύνεται σε όλους.

Όταν μείναμε σπίτι - 50+ ιστορίες καραντίνας - εκδόσεις κάθεξις
Όταν μείναμε σπίτι – 50+ ιστορίες καραντίνας | Συλλογικό έργο | Εκδόσεις Κάθεξις

… «Μείνετε Σπίτι» μας είπαν από κάθε λογής μέσο, με κάθε λογής τρόπο κι αυτό κάναμε ηθελημένα ή μη. Μπροστά στον τρόμο του θανάτου η ζωή αποκτά άλλο νόημα …

κάθε βραδιά είναι βραδιά πίτσας
Κάθε Βραδιά Είναι Βραδιά Πίτσας | Kenji López-Alt | Εκδόσεις Κάθεξις

Ακολούθησε τη Λίλα σε ένα ταξίδι γεύσεων και εκπλήξεων και ανακάλυψε μαζί της ποιο είναι στα αλήθεια το καλύτερο φαγητό. Ένα βιβλίο του γνωστού αμερικανού σεφ J. Kenji López-Alt για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών, που αναδείχτηκε ως best seller από τη New York Times. Με πλούσια εικονογράφηση και σκληρόδετο εξώφυλλο.

τίτλοι υπό έκδοση από τις εκδόσεις Κάθεξις

8 keys to end emotional eating
8 Keys to End Emotional Eating | Howard Farkas | W.W. Norton

Τερματίστε τη συναισθηματική πείνα φτάνοντας στη ρίζα του προβλήματος.

Τα περισσότερα βιβλία σχετικά με τη συναισθηματική πείνα επικεντρώνονται στο πώς να ενισχύσουν τον αυτοσυγκράτηση ή πώς να προσδιορίσουν την αιτία. Η πρώτη προσέγγιση πιθανόν να επιδεινώσει το πρόβλημα, ενώ η δεύτερη τείνει να διαφέρει ανάλογα με την περίσταση. Και οι δύο προσεγγίσεις αποτυγχάνουν στο να βοηθήσουν τους συναισθηματικά τρεφόμενους να κατανοήσουν το γιατί αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν. Αυτή η κατανόηση είναι το κλειδί για την αλλαγή της συγκεκριμένης συμπεριφοράς.

Online Counseling A Handbook for Mental Health Professionals
Online Counseling | Kraus, Zack & Stricker | Academic Press

Αυτό το εγχειρίδιο παρέχει μία πρακτική ιδέα για το πώς οι επαγγελματίες μπορούν να “μεταφράσουν” την πρακτική τους σε ένα ηλεκτρονικό μέσο. Χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: η πρώτη ενότητα παρέχει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων και τη μέχρι σήμερα έρευνα σχετικά με τη χρήση και την αποτελεσματικότητα της παροχής συμβουλών σε απευθείας σύνδεση, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της ηλεκτρονικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας.

Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται οι “πρακτικές” πτυχές της παροχής συμβουλών σε online σύνδεση, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών θεμάτων, ηθικών και νομικών ζητημάτων, καθώς και επιχειρηματικά θέματα. Το τρίτο μέρος επικεντρώνεται στην εκτέλεση της ψυχοθεραπείας στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών και δεξιοτήτων στη διαδικτυακή θεραπεία, ομαδική θεραπεία στο διαδίκτυο, αξιολόγηση στο διαδίκτυο, καθώς και σε διεθνή και πολυπολιτισμικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικτυακή παροχή συμβουλών. Η τελευταία ενότητα εξετάζει το μέλλον της διαδικτυακής παροχής συμβουλών.

λογότυπο εκδόσεις Κάθεξις

επικοινωνήστε μαζί μας

Εάν επιθυμείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τις εκδόσεις Κάθεξις, προκειμένου για:

  1. εμπορικούς λόγους (προμήθεια βιβλίων),
  2. συνεργασία κι έκδοση επιστημονικών ή λογοτεχνικών βιβλίων,

μπορείτε να στείλετε email στο ekdoseiskathexis@gmail.com ή να τηλεφωνήσετε στο (+30) 28210 97288.

Μάρκος Μυτηληνάκης
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων & Παραγωγής


Λίγα λόγια για το λήμμα «Κάθεξις» από το οποίο οι εκδόσεις έλαβαν το όνομά τους

Η λέξη «Κάθεξις» δεν απαντάται σε λεξικά της σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας. Ετυμολογικά η λέξη «Κάθεξις» προέρχεται από το ρήμα «έχω» και την πρόθεση «κατά». Σύμφωνα με το Μέγα Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης των Henry George Liddell & Robert Scott «Κάθεξις» σημαίνει «κατοχή», «συγκράτηση» και απαντάται σε κείμενα του Θουκυδίδη, και με βάση το Αναλυτικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής του Πελέκη «Κάθεξις» σημαίνει «κατοχή, κράτημα, περιορισμός, αναχαίτιση, εμπόδισμα».

Ωστόσο, οι εκδόσεις Κάθεξις δανείστηκαν το όνομά τους από την Φροϋδική έννοια του όρου. Στο Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης των Laplanche και Pontalis το λήμμα «Κάθεξις» το συναντάμε με τον όρο «Επένδυση». Ειδικότερα, σύμφωνα με το Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης το λήμμα Κάθεξις στις διάφορες γλώσσες αποδίδεται με τις κάτωθι λέξεις:

= D. : Besetzung. – En. : cathexis. – Es. : carga. – FT. : investissement. – /. : carica ή investimento. – P. : carga ή investimento.

Με βάση την Οικονομική Ψυχαναλυτική έννοια «Κάθεξις» είναι το φαινόμενο κατά το όποιο μία ορισμένη ψυχική ενέργεια είναι συνδεδεμένη με μία αναπαράσταση ή μία ομάδα αναπαραστάσεων, ένα μέρος του σώματος, ένα αντικείμενο, κ.λπ.

Ο όρος Besetzung χρησιμοποιείται συνεχώς μέσα στο φροϋδικό έργο· μπορεί να ποικίλλουν η έκταση και η εμβέλεια του, αλλά είναι παρών σε όλες τις φάσεις της σκέψης του Φρόυντ. Εμφανίζεται το 1895, στις Μελέτες για την υστερία (Studien iiber Hysterie) και στο Σχεδίασμα μιας επιστημονικής ψυχολογίας (Entwurf einer Psychologie). Η  έννοια της επένδυσης, όπως άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών εννοιών, αποτελεί μέρος του εννοιολογικού συστήματος του Φρόυντ, o ίδιος όμως δεν έχει καταλήξει σε μια αυστηρή θεωρητική επεξεργασία της.