Εκδόσεις Κάθεξις


ποιοι είμαστε

Οι εκδόσεις Κάθεξις ξεκίνησαν την παρουσία τους στον χώρο του βιβλίου τον Ιανουάριο του 2019 με σκοπό τη μετάφραση, επιμέλεια και συγγραφή συγγραμμάτων με ψυχολογικό, ψυχοθεραπευτικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε μια συνεχή επαφή με ξένους εκδοτικούς οίκους προκειμένου να λάβουν τα πνευματικά δικαιώματα διακίνησης εγχειριδίων, τα οποία θα συνδράμουν στην κάλυψη του κενού που υπάρχει σε συγγράμματα στα πεδία της επιστήμης της ψυχολογίας και της τέχνης της ψυχοθεραπείας.

Παράλληλα, οι εκδόσεις «Κάθεξις» έχουν απευθυνθεί σε Έλληνες επιστήμονες, ψυχοθεραπευτές και άλλους σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για τη συγγραφή βιβλίων με σκοπό τη διάδοση της γνώσης τους σε καίρια και βασικά ψυχοκοινωνικά ζητήματα.

Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Κάθεξις είναι το “Easy Ego State Interventions: Strategies for Working With Parts” (από τις εκδόσεις W. W. Norton & Company το 2016) της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας Robin Shapiro, το οποίο τιτλοφορείται στην Ελληνική γλώσσα ως “Ψυχοθεραπευτικές Παρεμβάσεις στις Καταστάσεις του Εγώ” (σε μετάφραση Μυτηληνάκη Μάρκου – Χαραλαμπάκη Αναστάσιου, επιμέλεια-εισαγωγή: Τσιριγώτη Θεόδωρου,  Χαραλαμπάκη Αναστάσιου). Το βιβλίο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως βασικό και ιδιαιτέρως πρακτικό εγχειρίδιο για τους θεραπευτές όλων των σχολών της ψυχολογίας ανεξαρτήτου προσεγγίσεως.

banner site

επικοινωνήστε μαζί μας

Εάν επιθυμείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τις εκδόσεις Κάθεξις, προκειμένου για:

  1. εμπορικούς λόγους (προμήθεια βιβλίων),
  2. συνεργασία κι έκδοση επιστημονικών ή λογοτεχνικών βιβλίων,

μπορείτε να στείλετε email στο ekdoseiskathexis@gmail.com ή να τηλεφωνήσετε στο (+30) 28210 97288.

Μάρκος Μυτηληνάκης
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων & Παραγωγής


Λίγα λόγια για το λήμμα «Κάθεξις» από το οποίο οι εκδόσεις έλαβαν το όνομά τους

Η λέξη «Κάθεξις» δεν απαντάται σε λεξικά της σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας. Ετυμολογικά η λέξη «Κάθεξις» προέρχεται από το ρήμα «έχω» και την πρόθεση «κατά». Σύμφωνα με το Μέγα Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης των Henry George Liddell & Robert Scott «Κάθεξις» σημαίνει «κατοχή», «συγκράτηση» και απαντάται σε κείμενα του Θουκυδίδη, και με βάση το Αναλυτικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής του Πελέκη «Κάθεξις» σημαίνει «κατοχή, κράτημα, περιορισμός, αναχαίτιση, εμπόδισμα».

Ωστόσο, οι εκδόσεις Κάθεξις δανείστηκαν το όνομά τους από την Φροϋδική έννοια του όρου. Στο Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης των Laplanche και Pontalis το λήμμα «Κάθεξις» το συναντάμε με τον όρο «Επένδυση». Ειδικότερα, σύμφωνα με το Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης το λήμμα Κάθεξις στις διάφορες γλώσσες αποδίδεται με τις κάτωθι λέξεις:

= D. : Besetzung. – En. : cathexis. – Es. : carga. – FT. : investissement. – /. : carica ή investimento. – P. : carga ή investimento.

Με βάση την Οικονομική Ψυχαναλυτική έννοια «Κάθεξις» είναι το φαινόμενο κατά το όποιο μία ορισμένη ψυχική ενέργεια είναι συνδεδεμένη με μία αναπαράσταση ή μία ομάδα αναπαραστάσεων, ένα μέρος του σώματος, ένα αντικείμενο, κ.λπ.

Ο όρος Besetzung χρησιμοποιείται συνεχώς μέσα στο φροϋδικό έργο· μπορεί να ποικίλλουν η έκταση και η εμβέλεια του, αλλά είναι παρών σε όλες τις φάσεις της σκέψης του Φρόυντ. Εμφανίζεται το 1895, στις Μελέτες για την υστερία (Studien iiber Hysterie) και στο Σχεδίασμα μιας επιστημονικής ψυχολογίας (Entwurf einer Psychologie). Η  έννοια της επένδυσης, όπως άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών εννοιών, αποτελεί μέρος του εννοιολογικού συστήματος του Φρόυντ, o ίδιος όμως δεν έχει καταλήξει σε μια αυστηρή θεωρητική επεξεργασία της.